Curry z soczewicy

Curry z soczewicy

Składniki:

250g
soczewicy
1 łyżka
oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
1 łyżeczka
kminu rzymskiego mielonego
1 sztuka
czosnku
1 sztuka marchewki
1 sztuka cebuli czerwonej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czarnych nasion gorczycy
400g pomidorów

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuścić olej kokosowy lub oliwę z oliwek. Dodać cebulę, czosnek i posiekane warzywa.
  2. Po kilku minutach dodaj przyprawy (według uznania).
  3. Po chwili podlej wodą i całość zagotuj.
  4. Dodaj do garnka przepłukaną soczewicę i gotuj wszystko do miękkości ok. 40 minut, aż soczewica zmięknie.

Podawać z ryżem, jogurtem, natką kolendry lub pietruszki.

<Curry z soczewicy z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *